Trykk for flere produkter.
Ingen produkter ble funnet.

Equiwinner ™

hester som trenes, brukes - svetting, krysslammelse, drikker dårlig, dehydrert, lungeblødning, muskelsmerte,sommereksem

kr 1,687.50
Stk
  • Stk
Relaterte produkter
Ingen
Beskrivelse

Equiwinner ™ er en innovativ og fantastisk produkt med «lukkede elektrolytter» for hester og er basert på å opprettholde hestens normal helse ved hjelp av spesielt utformede naturlige elektrolytter  (i plaster) som tilføres via hudens reseptorer for å frigjøre elektrolyttene slik at de fungerer optimalt.  Equiwinner har vært brukt i åresvis i mange land - og man har veldig mange gode tilbakemeldinger.
Elektrolytter er involvert i flere fysisk prosesser i kroppen for å opprettholde en normal balanse. 

Equiwinner-plasteret  er en pakke med 10 stk. «lukkede elektrolytter», f.eks. natrium, kalium, magnesium, klorid, kalsium og karbon.  Når plastret plasseres på eller nær hestens hud, reagerer hudcellene på et mikroskopisk nivå.  Cellene gjenkjenner elektrolyttene i lappen og genererer elektriske signaler som sendes til alle andre celler i kroppen. 

Denne "kunstige" genereringen av signaler er tilstrekkelig til å slå av den upassende bevaringen av elektrolytter i hele kroppen når et nytt plaster påføres forskjellige steder på hestens hud hver dag i ti dager. 

«Å frigjøre» elektrolytter slik at de fungerer ordentlig løser en rekke problemer.
Etter ti dager er den optimale tilvenningen av hestens metabolisme etablert, og upassende bevaring / låsing av ioner opphører i opptil ett år 

Equiwinner vil være bra for hester som:

★Krysslammelse (Azoturia)

★Headshaking 

★Anhydrosis - mangel på svette i forhold til trening

★Dehydrering - en hest som er tørr

★Lungeblødning(treningsrelatert lungeblødning)

★Vekttap under trening

★Dårlig restitusjon etter trening

★Stress relatert svetting - for eksempel transport

★Mangel på utholdenhet

* Drikker dårlig
* Muskelfunksjon, ømhet, smerte
* Sommereksem

Hvordan bruke  Equiwinner?

Equiwinner patcher er vitenskapelig utviklet og er et signal enhet (plaster)  med Smart Cell Signal ™, som gjenoppretter den normale balansen av hesten. 

Celler føler av elektrolyttene i plasteret, og ingenting i kroppen. 

Det er ingen bivirkninger.  

Man må ikke klippe hestene for at plasteret skal sitte - kun pelsen må være tørr og ren.

Equiwinner patch hjelper hesten å gjenvinne sin optimal ytelse, og mange trenere velger å bruke dem selv i helt friske hester uten problemer. 

Hvorfor? De bare ser store forbedringer i sine hester, blant annet:

★Bedre prestasjon

★Enklere å administrere

★Større vilje til å trene

★Mer våken

★Økt energi

★Økt vann inntak og bedre væskebalanse

Hvor mange kurer Equiwinnerplaster anbefales?

1 kur med Equiwinner i ti dager skal normalt være tilstrekkelig for hesten under hele sesongen, eller opp til tolv måneder. Det er viktig å Equiwinnerplastrene skiftes hver dag 

Profesjonelle utøvere bruker Equiwinner fire ganger i året og mener de får ekstra god prestasjon.  

Prisen inkluderer 10 stk. med Equiwinner plaster - l kur
  

Produktdetaljer
Produktanmeldelse
Ingen kommentarer

Legg igjen en kommentar

  • Stjerne:
Beskriv dette produktet ved bruk av enkle og korte ord.
Last opp bilder:
Slipp bilder her eller trykk for å velge.
Trenger" hesten "salt

Elektrolytter – hva er det og hvorfor trenger hesten elektrolytter

Hvordan hester mister væske:
- Via avføring og urin.
- Gjennom luftveiene og huden.
- Gjennom svette, 10 til 15 liter vann og salt i timen hos en hest som trenes
- Hopper som suger mister væske gjennom melkeproduksjon.
- Diare – forstyrrelser i tarmen
- Transport - reise

Man gir elektrolytter for å opprettholde hestens væskebalanse – ved varmt vær eller ved trening øker behovet for vann/elektrolytter.

Hestens kropp består av 65% ca av vann – dvs ca 350 liter for en normal stor hest, og hestens behov er ca 17 – 20 liter vann bare for å sørge for vedlikehold av kroppen.

Når hesten trener og blir varm og vil kvitte seg med varmen, svetter den.   Så når hestens svetter mister den ikke bare væske men også elektrolyttene.  Desto mer hesten fungerer eller jo varmere den er, jo mer svetter den og jo større er behovet for å erstatte både tapt væske og tapte elektrolytter.
Det anslås at en hest svetter ca. 5 liter for en times lett / moderat arbeid i kaldt vær. Når arbeidsmengden eller temperaturen stiger, kan svettetapet nå 10-15 liter i timen.
Da svette består av mange salter, som natrium, kalsium, klorid, kalium og magnesium vil ikke hestens behov kun dekkes av at du gir vann, men at du bør fylle på med elektrolytter som inneholder disse saltene.
Saltene (elektrolytter) er med på å kontrollere et bredt spekter av ulike mekanismer som væskebalanse, elektriske nervesignaler og muskelfunksjon

Konsekvensene av elektrolyttmangel kan svekke muskel- og nervefunksjon, ettersom mineralene får en elektrisk ladning når de oppløses i vann, og denne ladningen bidrar til å kontrollere både nerve- og muskelceller. 
Samtidig påvirker elektrolyttmangel evnen til å kontrollere væskebalansen. 
Når mengden kroppsvæske blir mindre, er det mindre blod for å forsyne musklene med ernæring og oksygen og for å fjerne avfallsprodukter og varme. Hesten blir dermed dårligere på å kvitte seg med varmen. 

Mangel på væske / elektrolytter på grunn av f.eks. for lavt vannopptak eller kraftig svetting, kan føre til dårligere kroppstemperaturregulering, redusert oksygenopptak og nedsatt muskelfunksjon

Hester som drikker lite
Det er mange hester som drikker altfor lite både i allmennhet og under varme og kjølige forhold.
Hester føler mindre tørst når det er kaldt, det er derfor ekstra viktig å passe på at hesten drikker nok vann da dette er med på å holde fordøyelsen til din hest i orden.
Den vanligste årsaken til kolikk hos hest er nemlig for liten væskebalanse i tarmen. Et underskudd i mineralbalansen natrium/klorid kan gi hesten svekkelse av tørste-impuls og sult. Dermed mistes mer væske selv om kroppen allerede er dehydrert. Kloridmangel påvirker kroppens syre/base-balanse, og det blir vanskeligere for hesten å kvitte seg med CO2, og oksygenopptaket blir dårligere.  Dette gir raskere opphoping av melkesyre, og hesten går fortere tom for krefter.

Krysslammelse
For å forebygge krysslammelse, er det viktig å sørge for at hesten har tilstrekkelige lagre av vann og salter. Fiber i tarminnholdet i stortarmen binder vann, slik at tarmen blir som et vannreservoar.
I tillegg er det viktig å tilføre elektrolyttblandinger med riktig sammensetning av salter, blant andre kalium, natrium, bikarbonat og klor. Dette er salter som binder vannet i kroppen.

(Saltene i elektrolyttblandinger gjenspeiler sammensetningen av hestens svette, i motsetning til vanlig koksalt som bare består av natrium og klorid.)
Utvikling av krysslammelse har sammenheng med tap av vann og elektrolytter som fører til kramper i musklene og at muskelfibrene ødelegges.  
Når hesten svetter under anstrengelse, blir det mindre vann og salter i kroppen. Muskelfibrene blir utsatt for et ugunstig miljø og kan bli skadd under anstrengelsen. Musklene trekker seg sammen i krampe. Dette er smertefullt, og kan mekanisk gi skader på fibrene. Opphopning av melkesyre i musklene reduserer pH-verdien, og også dette gjør at muskelfibrene lettere skades.

Elektrolytter har også en funksjon i å kontrollere sult / tørst, og i tilfelle elektrolyttmangel kan det føre til redusert lyst til å drikke selv om hesten faktisk er dehydrert.  Samlet sett vil elektrolyttmangel føre til redusert ytelse hos hesten og redusert velferd. Ved et tap på bare 1% av kroppsvæsken, noe som tilsvarer et tap på ca. 5 liter for en stor hest, slik at ytelsen kan reduseres. Med et tap på 2-4%, ca. 10-20 liter, ses en markert reduksjon i ytelse.

Derfor hvis hesten trenes regelmessig  og / eller svetter mye, er ikke saltstein nok, gir man  hesten ha et supplement av en elektrolyttblanding, som også inneholder kalium og magnesium, som kan blandes i fôret eller drikkevannet. 
Man bør imidlertid være forsiktig med å blande den i vannet, ettersom endring i smak kan føre til at hesten drikker mindre enn den ellers ville ha gjort. 
Mange elektrolyttblandinger inneholder også sukker, da små mengder sukker kan hjelpe hesten å absorbere elektrolyttene raskere. 

 

Daglig behov for elektrolytter (gram / dag) avhengig av hestens svettetap (liter / dag):

Elektrolytter Hvile 5 l / dag Enkelt arbeid 10 l / dag Moderat arbeid 25 l / dag Hardt arbeid 40 l / dag Veldig hardt arbeid
Natrium (Na) 10 27 43 93 140
Klorid (Cl) 10 41 71 163 254
Kalium (K) 25 34 43 70 97
Magnesium (Mg) 10 12 1. 3 19 24

 

Hester som drikker lite

Det er mange hester som drikker altfor lite både i allmennhet og under varme og kjølige forhold.

Hester føler mindre tørst når det er kaldt, det er derfor ekstra viktig å passe på at hesten drikker nok vann da dette er med på å holde fordøyelsen til din hest i orden.

Den vanligste årsaken til kolikk hos hest er nemlig for liten væskebalanse i tarmen. Et underskudd i mineralbalansen natrium/klorid kan gi hesten svekkelse av tørste-impuls og sult. Dermed mistes mer væske selv om kroppen allerede er dehydrert. Kloridmangel påvirker kroppens syre/base-balanse, og det blir vanskeligere for hesten å kvitte seg med CO2, og oksygenopptaket blir dårligere.  Dette gir raskere opphoping av melkesyre, og hesten går fortere tom for krefter.  

 

Referanser - fornøyde kunder

Härligt meddelande från en glad Headshakinghäst-ägare!

”Hej Anna! Måste berätta om d fantastiska resultat plåstren givit min häst. Hon svettas nu normalt, fått tbaks sina reflexer. Burrar i kroppen när flugorna kommer och nästan inga knyck alls med huvudet. Kör nu kur nr två. Äntligen har jag hittat något som fungerar  tusen tack   kram Mvh Mariella”

Mariella Fredriksson

 Tics och stelhet, stress

”Celebrity Lane hade tidigare problem med tics, stelhet i muskler och stress. Han är mycket bättre sen vi började med Equiwinner ca två kurer/år.

Karolina Dimming Ekdahl/Christoffer Eriksson-proffstränare trav

 

Vätskeobalans skapar många symptom

”Nocture hade rubbningar i vätskebalansen. Hon var matt i pälsen, drack och åt dåligt och svettades aldrig även om det var varmt. Vi prövade Equiwinner på henne, efter ett tag såg man på henne att balansen i kroppen blev normal. Inte längre uttorkad, fick upp aptiten och då blev det ju lättare att träna henne.

Saving Kenny har fått två kurer med Equiwinner, en innan vårsprintern då han var tvåa och en innan sista starten på Jägersro då han …blev trea.

Innan Saving Kenny och Victor Kalejs reser ner till Dubai kommer vi börja en kur med Equiwinner för att säkerställa att de bibehåller vätskebalansen under den långa flygresan och värme omställningen”.

Roy Arne Kvisla, galopptränare Bro

Mer om Krembullen

”Ett stort tack till dig som har hittat dessa plåster och fått ut dem på marknaden här i Sverige.

Krembullen kom till vår ägo 2013 och hade elektrolyt låsning. Mitt i sommaren hade han fortfarande inte fällt sin vinterpäls.

Jag hade aldrig tidigare hört talas om HSS men förstod efter ett tag och googlande av hans symtom att det var detta han hade.

Efter ett tag hittade jag dig. Under användandet av första plåsterkuren tappade han sin vinterpäls, då sensommar. Skakningarna kvarstod dock, väldigt kraftiga sådana.

Efter en hel del vemod, kliande i huvudet så testade vi ett nosfladder på honom vilket kliar/stimulerar hans nos och då skakade han mycket mindre och vart mer bekväm.2014 började vi träna honom mer då denna kombination fungerade. Vanligtvis för oss tar det 1 år att träna upp en otränad häst, Krembullen tog nästan 2 år. På grund av hans bronkit och HSS så tog han åt sig träningen dåligt.

Men då vi såg hans potential fortsatte vi.

Nu efter 2 års träning med konsekvent användande av plåster, basisk föda samt inflammationshämmande föda så är han 80% bättre.

Lång väg har det varit men så väl värt det. Han är en krigare och ger sitt allt. En sann kärleksgivare.

Hans resultat går bortom våra förväntningar men detta hade ALDRIG gått om vi inte fått bort elektrolyt låsningen.

Hans Svensson, amatörtränare Dannero

 

Distanshästen Prince Of Shades

”Har provat Equiwinner på en av mina hästar, pga ev misstanke att han fått en liten lungblödning under en distansritt i extrem värme. Om Equiwinner hjälpt mot den ev lungblödningen vet jag inte, då det bara var en misstanke. Det jag däremot vet är att min häst Prince of shades har blivit mer harmonisk efter behandlingen.

Vi red Nordisk Baltiskt Mästerskap över 120km förra helgen och ”Lill Prince ” som i vanliga fall brukar ha svårt att koppla av i pauserna, pulsa in snabbt i första veterinärgrinden för att han är för uppe i varv ,var lugnet själv hela dagen, pulsade snabbt redan från början, kopplade av i pauserna och var mer lättriden än vanligt. Fantastiskt för första gången sen han började tävla för 7 år sedan! !

Kommer att prova Equiwinner på fler av mina hästar!”

Jessica Holmberg, distansryttare på internationell nivå

 

Kallblodstravare med Headshaking Syndrome

”Hej ! Jag är en amatörtränare inom travet. Den här hästen heter Krembullen och har headshaking syndrom och igår gjorde han tävlingsdebut på Bergsåker och blev 7:a på tiden 1.33.6 ?. Han hade stora problem med skakningar innan vi började med Equiwinner, nu mera skakar han väldigt lite .

Hans Svensson

Solskenshistoria om en travhäst

”Dollar Hornline var väldigt tidig en talang. Som nybliven 3 åring blev han hispigare och hispigare så vi valde att kastrera honom. Kom sedan fram att han vid tillfället han sövdes haft väldigt mycket slem i halsen. Tog lång tid innan han återhämtade sig. Väl igång var han lika fin som vanligt i träning och gick framåt. Första starten blev katastrof, fanns ingenting i hästen …och efter målgång var han helt vild av all mjölksyra. Han försökte gräva sig genom väggar. Efter det kollades hals och prover i lungor togs, konstaterades 3 stycken olika infektioner i hals och kropp. Samt lite blod i halsen. Behandlades med kortision i hals, lungor och luftrörsvidgande med inhalator i 2 månader. Därefter bete och vila i 6 månader. Gjorde ett godkänt arbetsprov i slutet av oktober. Satts igång lugnt. Men han återhämtar sig aldrig i kroppen. Veterinär skrev ut medicin mot magsår. Byggde dåligt med muskler i träningen, var väldigt loj och hela kroppen såg ut att vara i dvala. Tuffsig och ful, trots mängder av mat fick han aldrig något riktigt hull. Efter att jag provat det mesta jag kunde komma på så hittade jag Equiwinner och han fick en behandling på 12 dagar med plåstren. Redan efter halva tiden började han visa förändringar i tex mer vätskeintag och piggare. Han är nu helt återställd i sin kropp efter behandlingen, han har slutat hosta efter träning, dricker ordentligt med vatten, bygger muskler, fått bra med hull och har en fin päls. Han är busig och framåt i träningen igen och blicken vaken. Jag är otroligt tacksam över att jag hittade Equiwinner, det hjälpte mig att få tillbaka min häst!”

Lina Tallberger

Hopphäst med muskulära problem

”Efter att ha provat Equiwinner har jag fått en ny häst!

Eddy 7-årig vallack med Shivering, har haft problem med muskulatur över korset, blev fort trött, vilket …resulterade i många nedslag på tävlingsbanan , då han inte orkade ” öppna upp ” bak , Försökt att bygga upp hans muskelatur men utan att lyckas eftersom han fort fick smärta och spänd muskelatur över korset.

Provade Equiwinner plåster 10 dagars kur. Redan efter 2 dagar började Eddy bli mer avslappnad … Efter ytterligare dagar , Jobbade Eddy med sina bakben som han aldrig hade gjort förut! Efter 6 dagar hoppade vi lite små hinder och Eddy började ”öppna upp ” bak !

På första tävlingen efter avslutad kur med Equiwinner plåster , hoppade Eddy som aldrig förr!! Eddy ”öppnade upp ” bak och fick tryck i hoppet, felfri i både grund och omhoppning slutade Vi på en 6e plats.

Jag är så glad att jag hittade dessa fantastiska plåster . Eddy hoppar nu fantastiskt utan att bli trött i muskulaturen och dessutom är han nu en mycket gladare häst!”

Renée Johansson och Eddy

Shivering och muskler

”Equiwinner Scandinavia är det bästa jag någonsin provat! Equiwinner plåstren har varit HELT fantastiska för min käre Kiger Mustang med Shivering.  Min häst var så dålig förra året att det var på några dagar diskussioner att låta honom slippa …lidandet. Det är inte ”shiveringen i sig” som är det ”onda” – utan musklerna som krampar. Och även det psykologiska, att inte kunna utföra något det tar hårt på psyket! Jag körde täta behandlingar tillsammans med höga doser av E- och B-vitaminer och magnesium, såg till så att allt vad sockerhalter i hö/hösilage och eventuella tillskott låg på absolut lägsta nivå. Denna vintern har han haft 10% av sin shivering – man tror det knappt! Jag har fått oerhört hjälp av Anna Thelander och Equiwinner Patches USA på hemsidan equineshivers.com. Hör till saken att även en häst med kraftiga sprickor i framhovar (druckit dåligt över lag) har på bara 4 veckor fått mindre sprickor och är inte så spooky längre – men här har jag inget belägg med vetenskaplighet ;). Men även där fungerar det! Rekommenderar VARMT att prova dessa ”magiska plåster”.  Hjärtans Tack till Anna Thelander Equiwinner Scandinavia!”

Ann Lindberg, Certifierad Monty Roberts Instruktör

Vätskeobalans

”Equiwinner, en räddare i nöden…”

”Jag har nu provat Equiwinner vid ett flertal tillfällen och på flera olika hästar med fantastiska resultat.

Speciell senast då min äldre dressyr häst som vill inte dricka tillräckligt efter träning och tävling blev dålig i magen. Eftersom han lider av magsår sedan tidigare och är en känslig individ som har svårt att tåla preparat som ges oralt, var det givet att vi skulle behandla med Equiwinner. Istället för att sätta vätskedropp behandlades han således och inom 24 timmar drack han hink efter hink och vätskebalansen återställdes.

Sedan dess dricker han allmänt mer och blir inte uttorkad efter hårda pass.

Även tidigare har jag upplevt att hästar som blivit behandlade börjar dricka mer speciellt vid hård träning, tävling och resor. För mig har det ofta varit ett problem att hästarna inte vill dricka under transport och vid uppehåll på andra platser. Det problemet är nu löst!”

Ulrika Bourelius Bendtsen

Galopptränare som hade en fantastisk säsong 2014

”Equiwinner har vi använt under fem år på flera olika hästar och alltid funnit det som ett bra kompliment till hästar som inte riktigt ser så bra ut som de borde.

Equiwinner är bra då det inte påverkar den övriga träningen heller utan man kan träna på som vanligt med det.”

Jessica Long

Equiwinner för många typer av symtom

”Vi anser att Equiwinnert är ett jättebra hjälpmedel i vår träning av galopphästar. Equiwinner använder vi både i akuta lägen och i förebyggande syfte.

Bäst effekt har vi sett då hästar har problem med korsförlamning. Bl a hade vi ett sto som helt plötsligt fick problem. Vi försökte lägga om kostoch träning men inget hjälpte förrän vi fick Equiwinner plåster. Två veckorsenare gick hon ut i lopp och var kort slagen. Inga problem efter loppet heller. Fantastiskt!

Vi har även haft goda resultat när det gäller lungblödning. Amazing Tiger och Prince Hamlet är väldigt fina hästar som regelbundet får kur med Equiwinner.”

Peter Jardby, galopptränare

Referenser från Signal Health

”Good Things Happen When Electrolytes Work Properly!

Tying-up did not stop Trula Churchill from qualifying for her first National Finals Rodeo in 2012.

Trula Churchill“I started using the Equiwinner patches on Worm after a tie-up episode in the fall of 2012. He hasn’t had a tie-up episode since! I haven’t ever used any other product that has helped my horses as effectively as Equiwinner does.”

Trula Churchill, Professional Barrel Racer

2011 Canadian Champion, NFR Qualifier 2012-13-14

”Standardbred trainer/driver wins 2013 O’Brien Award of Horsemanship

Equiwinner is a routine treatment for my horses over the last 4 years. I’ve had extraordinary results treating and preventing Azoturia (tying up) and EIPH (bleeding) avoiding the high cost to treat these ongoing racehorse ailments in a simple nonintrusive application. The horses’ coats look shiny and healthy throughout the year with 1 ten day treatment. My horses ship better and are not washing out in the hot summer months during peak race season.”

Kelly Hoerdt, Beaumont, AB

“I have never written to a company before but Equiwinner patches have changed my horses and my own life. Two years ago my prelim event horse stopped sweating. Like everyone else, I tried everything. Nothing worked. By mid summer he had lost patches of hair on his face and panted all the time. I had to keep him inside with a fan on him. He was not ridable.

“I had heard through a vet down south about these patches. He seemed skeptical but I felt desperate. After a few days, he started sweating under the patch. I had a glimmer of hope. Within two weeks he was sweating, not quite like a normal horse but so much better. His coat became shiny again and he started to grow hair back on his face. His appetite also improved along with his general attitude.

“Two years later I now do the patches once or twice a year and he has returned to competing during the summer and sweats like any other horse. Equiwinner saved my horse. I have also used it on another horse with the same results. I would highly recommend Equiwinner patches. Please spread the word, it can change not only your horses’ lives but your own.”

Jennifer Dougherty

International FEI Event Rider

“Equiwinner patches have been an integral part of the program which keeps my show jumpers in top form. From overall coat condition to finishing strong off a big jumping track, my horses are in the best shape ever since the use of the patches.

Erika-Cooper-img062“We compete roughly 20 weeks every year throughout California, Nevada and Canada. Keeping the electrolytes balanced during the stresses of travel and competition is imperative. I find that two to four treatments per year is optimal for the amount of time we spend on the road. It’s a win-win with the Equiwinner guarantee…and the stellar customer service!”

Erika Cooper with EKC Equestrian, CA

“I’d been managing the anhydrosis of my gifted young horse, Stratocaster, by riding him early in the morning, feeding him beer and paying him extra mind on hot days, but I knew it was only a matter of time before I had to compete him at, inevitably, 1 pm on an 106° afternoon at some major competition, and I needed a new strategy. After playing with his nutrition to little effect, I stumbled upon Equiwinner. After one ten-day course of application, “Fender” began to sweat almost completely normally, and recover more quickly than I’d ever seen. Equiwinner is the last thing – of many! – that I tried, but hands-down the best. It’s allowed my talented horse to train and compete normally, and given me tremendous peace of mind.”

Lauren Sprieser, USDF Gold, Silver & Bronze Medalist, High Performance Dressage rider and trainer & blogger for Chronicle of the Horse

16 andre produkter i samme kategori:
Kunder som kjøpte dette produktet kjøpte også:
kr 306.25
(0)
Gurkemeie er som "Naturens kortison" er nyttig å brukes ved plager ved alle ledd-, sene og muskelplager – betennelser, smerter osv.
kr 325.00
(0)
«Naturens» penicillin –  ved infeksjoner, nyttig ved galler, problemer i øvre luftveier og løsner slim, bihulebetennelse, bronkitt, fordøyelse
kr 60.00
(0)
Glittergele enkel å påføre, i tre ulike farger – gull, sølv, rosa/grønn,gir hesten din magisk glitter i konkurranse eller stevne.
Sist vist
kr 1,687.50
(0)
hester som trenes, brukes - svetting, krysslammelse, drikker dårlig, dehydrert, lungeblødning, muskelsmerte,sommereksem

Meny

Innstillinger