Lymfesystemet

Lymfesystemet sørger for at avfallsprodukter og melkesyre transporteres vekk og forhindre væskeansamling som galler.

- ved skader i ledd eller muskler

- om hesten lett får melkesyre

- forstyrrelser i hestens væskebalanse

- hovne ben

Urter som er gunstig for lymfesystemet:

Alger - Echinacea - Klengjemaure - Ringblomst - Hvitløk - Bukkehorn- Pepperrot

Sirkulasjonssystemet består av hjertet, blod, blodårer, lymfeknuter og lymfevæske inklusive milten. Dette systemet frakter næringsstoffer og oksygen, men også frakter avfallstoffer som dannes i kroppsvævet vekk.

Lymfesystemet har tre viktige arbeidsoppgaver:
Det skal samle opp overflødig væske
Det skal fange opp ulike elementer som har trengt seg ut gjennom blodkarene
Det skal ta hånd om kroppens forsvar mot virus, bakterier

Lymfesystemet består av lymfeårer, lymfeknuter, milten og annet lymfoid vev i ulike organer. Lymfekjertlene er samlet i klynger ved blodkarene.  På de største lymfekjertlene foregår det en storopprydning av elementer som kan skade kroppen hvis de ikke skilles ut. Dette kan være avfallstoffer som mikroorganismer, brukte blodceller og små sotpartikler.

Lymfesystemet er også en av hovedrutene for absorberte næringsstoffer fra fordøyelseskanalen, særlig gjelder det omtrent alt fett i kosten. 

Hovene ben - galler
På grunn av hestens  størrelse og anatomi, har hester  et enda mer komplisert lymfesystem enn mennesker. Deres blodet og lymfesystemet trasé er derfor betydelig lengre. Det er derfor hester er spesielt utsatt for overbelastning i lymfesystemet. Denne overbelastning betyr at skadelige stoffer ikke kan bli transporteres bort raskt nok, og dermed resulterer i hovne ben.Mange hester begrenset til å stå på stallboks rammes av galler eller hovne ben.  Når de begynner å gå igjen, starter det lymfatiske tilbaketrekkingen normaliseres og lymfevæsken fordeles ut i kroppen. 

Hovne ben på hester er generelt ikke som en sykdom, vil mange eiere forsøker å redusere hevelse ved hjelp av stall bandasjer over noen form for polstring. 

Sunn-hest er en faghandel som tilbyr kvalitetsprodukter og kompetanse - fòrtilskudd, urter og alternativ helse til hest.

Les merShow less

Meny

Opprett en konto for å lagre favoritter.

Logg inn